Wat is ouderbetrokkenheid?
Wat is ouderbetrokkenheid? Je vindt de korte uitleg in het filmpje.
Ouderbetrokkenheid
Uit onderzoek blijkt dat wanneer ouders betrokken zijn op de school, er een verband is met hoe goed kinderen schools presteren (5). Ook voor adolescenten is het zo dat de mate waarin ouders betrokken zijn een invloed heeft op de schoolprestaties (7)(11).
Maar wat is dat nu eigenlijk 'betrokken zijn'?
Uit onderzoek komen een aantal kenmerken naar voor wanneer het gaat over ouderbetrokkenheid in het secundair onderwijs. We lichten de voornaamste zaken toe.
Ten eerste is er de mate waarin ouders geloven in hun kind en hun schoolse mogelijkheden (6)(7)(9)(14). Vervolgens speelt mee hoe ouders zelf naar onderwijs en educatie kijken, zoals hun gevoel ten aanzien van onderwijs, maar ook de gevoelens ten aanzien van de school, de klas en de leerkracht (9)(14). De manier waarop de communicatie tussen de school en de ouders verloopt zal dit beïnvloeden. (6). Ouders hebben de grootste invloed op hoe de waarden en normen van de jongeren ten aanzien van de school vorm krijgen. Een derde vorm van betrokkenheid is ondersteuning thuis. Dit staat voor hoe er wordt omgegaan met schoolgerelateerde stress en andere schoolse problemen (14). De stijl van de ouders is hierin belangrijk (7). Ten slotte is er nog de actieve participatie: de mate waarin ouders actief deelnemen aan schoolse activiteiten, zoals oudercontacten, lid zijn van de oudervereniging, aanwezigheid op schoolfeesten, klasactiviteiten, enzoverder (6)(7)(8)(9)(14), .
Het effect van ouderbetrokkenheid
Ouders hebben verwachtingen ten aanzien van hun kinderen en communiceren daar ook over. Hun verwachtingen gaan over het nut, het doel, de betekenis van naar school gaan en de zinvolheid van leren. Die verwachtingen en hoe zij daarover communiceren met hun kinderen heeft het grootste effect op leerprestaties (1)(6)(7)(9)(14) . De manier waarop ouders denken en communiceren beïnvloedt de visie en hun algemene houding ten aanzien van onderwijs, de school en de leerkrachten. Hun visie wordt dan overgedragen op de houding van de leerlingen (14).
Daarentegen hebben zaken als controle en regels thuis rond schoolwerk dan weer weinig tot geen invloed op de uiteindelijke leerprestaties (1)(7)(9)(14). Zo blijkt dat er een risico verbonden is aan de manier waarop ouders helpen bij de jongere met huiswerk in de secundaire school. Dit heeft vaak geen effect of kan zelfs een negatief effect hebben (6)(7) .
Wanneer ouders deelnemen aan schoolse activiteiten heeft dit een positieve invloed op leerprestaties (6)(7)(14). Deelnemen aan schoolse activiteiten is goed voor het contact met de leerkracht en heeft een positief effect op hoe er naar onderwijs, de school en de leerkracht wordt gekeken (7).
Wat kunnen wij doen?
Via het onderwijs kunnen we gelukkig een aantal aspecten die invloed hebben op leerprestaties beïnvloeden. Een daarvan is ouderbetrokkenheid. Hoe sterker een ouder betrokken is bij het leren van het kind, hoe meer een ouder zich vertrouwd voelt met de schoolcultuur, hoe beter de schoolresultaten. Ouderbetrokkenheid is dus geen doel op zich maar een middel (10).
We kunnen niet elke vorm van ouderbetrokkenheid even sterk beïnvloeden. Verschillende factoren spelen namelijk een rol (9). De manier waarop de dagelijkse gesprekken en de relatie tussen de school en de ouders vorm krijgen, bepaalt hoe ouderbetrokkenheid vorm krijgt (3).
Hoe we omgaan met de ouders en hoe we communiceren, daar kunnen we op inzetten!
Maak jouw eigen website met JouwWeb