Waarom werken aan ouderbetrokkenheid

SES

Wat is SES? Je vindt de korte uitleg in het filmpje.

SES staat languit voor sociaal economische status. Iemands sociaal economische status  wordt bekeken vanuit onderling samenhangende indicatoren: het onderwijsniveau, het inkomen en het beroep (12)(13). Deze drie zaken zijn samenhangend omdat je opleidingsniveau ook je latere beroep en je bijhorende inkomen zal bepalen.

Naast deze drie hoofdzaken werd later ook het belang van cultureel kapitaal van het huishouden gezien en verbonden aan SES (12). Dit is bijvoorbeeld hoeveel boeken er in het gezin aanwezig zijn, het al dan niet aanwezig zijn van een computer of een aparte studeerplek voor kinderen.

De sociaal economische status beïnvloedt de buurt waar kinderen opgroeien en welke school in die buurt aanwezig is.  De sociale relaties  in die buurt en op school spelen een rol in het dagelijkse leven. Er wordt in dit verband gesproken over sociaal kapitaal. Zo is er een verschil in contacten met de school en hoe positief die worden ervaren en ook in de mate waarin de sociale relaties al dan niet ondersteunend zijn (12). 

Er wordt in de praktijk vaak gesproken over kinderen met een hogere sociaaleconomische achtergrond of met een lagere sociaaleconomische achtergrond oftewel kansrijk en kansarm.

De invloed van SES op leerprestaties

SES en onderwijs

Een halve eeuw geleden leidde een grootschalig wetenschappelijk onderzoek tot een schokkende conclusie: onderwijs doet er niet toe want de schoolloopbaan van een kind hangt volledig af van het inkomen en de sociaaleconomische status van het gezin (2) . Vele onderzoeken later is deze conclusie gelukkig bijgesteld. Onderwijs doet er wel degelijk toe, maar is toch een minder bepalende factor voor leeruitkomsten van kinderen dan de plaats waar hun wieg staat. De achtergrond van kinderen heeft een grote invloed op hun kansen in het onderwijs en in de maatschappij (9) (12).  

De invloed van SES op leerprestaties? Je vindt de korte uitleg in het filmpje.

Schoolprestaties

Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan materiaal, geld en ondersteuning  samenhangt met lagere schoolprestaties (9)(13). De schoolse prestaties van kinderen verschillen zonder twijfel op zeer individueel niveau, maar hangen in grote mate ook samen met het gezin waaruit het kind komt. Zo blijkt dat kinderen en jongeren geboren in kansarme gezinnen gemiddeld minder goed presteren op school dan kinderen uit de uit meer kansrijke gezinnen. Hoewel voor velen origine, gekoppeld aan het al dan niet Nederlands spreken, een belangrijke factor lijkt te zijn en dus veel invloed uitoefent op hun schools presteren, blijkt dit niet helemaal waar. Origine speelt namelijk een minder grote rol dan het soort gezin waaruit met komt, kansrijk of kansarm. (12).

Besluit

Er is dus wel degelijk een samenhang tussen sociaaleconomische status en schoolresultaten. De invloed van die lage en hoge sociaaleconomische achtergrond blijft spelen, ook wanneer kinderen ouder worden (9)(12).

De mate waarin sociale relaties al dan niet ondersteunend zijn hangt daarmee samen. Ook de school maakt deel uit van die sociale relaties. De contacten tussen de school en de ouders werken in op het sociaal kapitaal. Hoe meer het onderwijs als een hefboom kan functioneren, hoe minder de sociaaleconomische achtergrond van kinderen een rol zal spelen in de leerprestaties.

Maak jouw eigen website met JouwWeb